w

The Faces of Facebook – użytkownicy Facebooka na jednej stronie

Liczba użytkowników serwisu społecznościowego Facebook przekroczyła niedawno barierę 1,2 miliarda. Istnieje strona internetowa, dzięki której możemy zobaczyć na niej twarze wszystkich użytkowników. Pozwala to zobaczyć jak dużym serwisem jest Facebook.

The Faces of Facebook

The Faces of Facebook jest niezwykłą stroną internetową, na której są umieszczone zdjęcia profilowe wszystkich użytkowników Facebooka. Strona jest cały czas aktualizowana, a dzięki licznikowi możemy śledzić użytkowników dołączających do największego serwisu społecznościowego, jakim jest Facebook.

Kiedy pierwszy raz zajrzymy na stronę, to naszym oczom ukaże się obraz podobny do białego szumu, jaki możemy zobaczyć pomiędzy kanałami telewizyjnymi. Po kliknięciu w dowolnym miejscu lub użyciem scrolla możemy powiększyć obraz i zobaczyć poszczególne zdjęcia profilowe. Zdjęcia ułożone są chronologicznie, więc na początku możemy zobaczyć Marka Zuckerberga, twórcę serwisu.

Czy mogę znaleźć siebie?

Na stronie możemy również znaleźć naszych znajomych. Wystarczy, że zalogujemy się na nasze konto na Facebooku i połączymy się z serwisem. Po autoryzowaniu aplikacji zobaczymy białe punkty oznaczające nas i naszych znajomych. Aby zalogować się na stronie musimy kliknąć ikonę lokalizacji, która znajduje się w prawym górnym rogu ekranu, po czym klikamy czarny przycisk Connect. Niestety nie udało mi się odnaleźć siebie, ale i tak robi to wrażenie.

The Faces of Facebook - użytkownicy Facebooka na jednej stronie

A co z prywatnością?

Autorka witryny twierdzi, że The Faces of Facebook nie narusza niczyjej prywatności nie ma dostępu do żadnych naszych prywatnych danych, a sama witryna powstała dzięki nieszkodliwej metodzie pobrania wszystkich zdjęć profilowych użytkowników i ułożeniu ich w chronologicznej kolejności.

Jedyną wątpliwością może być fakt, że po kliknięciu w dowolne zdjęcie jesteśmy przenoszeni do profilu posiadającej go osoby, więc mimo wszystko możemy uzyskać dostęp do informacji ale na tyle, na ile dany użytkownik upublicznia je.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak edytować plik hosts w Windows 8

Mr. Silent to automatyczne wyciszanie telefonu Android